De Week van de Werkstress ligt alweer even achter ons, maar de cijfers blijven actueel en schrikbarend. Werkstress kostte ons in 2005 zo’n vier miljard euro. Eén op de zeven mensen blijkt last te hebben van de veroorzaker van beroepsziekte nr. 1: Psychische aandoeningen (TNO/CBS). Twee derde van onze werkende bevolking heeft geen energie na het werk. En het overgrote deel gaat, juist als het werk teveel wordt, nóg harder werken. Daarbij vormen jonge werknemers steeds meer een risicogroep als het gaat om werkstress en de gevolgen ervan. Oeps… voel jij je al aangesproken?!

Misschien heb je van tijd tot tijd het gevoel dat alles op het werk je even teveel wordt. Je staat de laatste tijd onder druk of verricht fysiek of emotioneel belastend werk. Collega’s zijn niet altijd even vriendelijk en je voelt je onvoldoende gewaardeerd door je baas. Steeds vaker voel je aan het einde en begin van de dag minder energie en plezier. En dat terwijl je naast je werk toch écht genoeg andere leuke, opladende dingen doet. Opstaan met hoofdpijn en al piekerend in slaap vallen zijn eerder regel dan uitzondering.

Ach, een beetje druk kan best

We ervaren allemaal weleens dat de druk te hoog oploopt. Een beetje druk op de ketel kan op zich geen kwaad. Sterker nog, het stimuleert vaak tot uitstekende prestaties! Daarbij is een gezond en veerkrachtig persoon in staat zich aan te passen of te herstellen van die druk. Je maakt jezelf bijvoorbeeld wijs dat het ‘maar een weekje’ duurt of lucht je hart bij een goede vriend. Je sport voldoende en eet gezond, waardoor je fit genoeg wel tegen een stootje kan. Dat komt dus wel goed met jou!

Shit, ik heb er last van!

Maar wat als die druk te lang aanhoudt, je daardoor niet lekker in je vel zit en niet meer kunt voldoen aan de eisen die werk of studie stellen? Die vervelende, steeds terugkerende, spanning kan op lange termijn tot chronische stress of vermoeidheid leiden. Aangezien dat allerlei klachten, ziektes en uitval tot gevolg kan hebben, is dat wel het laatste wat je zou willen, toch?

Yes, jij kunt iets dóen

Het zou natuurlijk geweldig zijn als je alle externe (werkgerelateerde) stressveroorzakers uit zou kunnen schakelen. Helaas is dát niet realistisch. Gelukkig zetten overheid en werkgevers steeds meer actie op het voorkomen en oplossen van werkstress. Maar zeg’ns eerlijk; het is toch veel makkelijker als jij er zélf (vandaag nog) iets aan kan doen?! Vooral de manier waarop jij omgaat met stressbronnen, bepaalt hoeveel last jij ervan ondervindt. Zo zul je bijvoorbeeld merken dat hoe meer aandacht je geeft aan de stressbron, hoe groter deze wordt.

Maar ja, hoe dan?

Jij bent de bewaker van je eigen grenzen, agenda en gezondheid. Ga op zoek naar de veroorzakers van jouw (werk)stress en onderzoek wat jij daar zelf, binnen je eigen invloedruimte, aan kan doen. Vaak kunnen hele kleine mentale, praktische, vitale of relationele veranderingen al een wereld van verschil maken!

Wil je weten hoe je dat aan kunt pakken? Neem dan een kijkje op onze young professional pagina of lees deze werkstresstips voor jou. Je mag natuurlijk ook vrijblijvend contact opnemen met één van onze carrièrecoaches, ze denken graag met je mee!

Bron: NU.nl, 5 november 2015
Bron: NU.nl, 31 oktober 2015
Bron: NU.nl, 13 november 2015