Ik heb onlangs een mooie training afgerond als procesbegeleider. Over vertrouwen. Geïnspireerd door het werk van Coffey -The speed of Trust- en Lencioni -the 5 dysfunctions of a team- hebben we persoonlijke en organisatie vraagstukken onder de loep genomen.

Wortels

Trust. Vertrouwen. Een woord. Een lading. Waar gaat dat woord bij jou over? Voordat je verder leest wil ik je vragen om heel even stil te staan bij dat kleine, grote woord vertrouwen. Wat doet dat woord met je? Heb je beelden, gedachten, gevoelens? Ieder mens zal een andere relatie hebben met ‘vertrouwen’. De wortels van vertrouwen vormden zich vanaf het moment dat je geboren bent. En even stilstaan om te ontdekken welke relatie jij hebt met vertrouwen kan fijn zijn. Of minder fijn.

Bewust-zijn

Vertrouwen. In de ander. Heb je dat? Doe jij dat? Hoe dan? En hoe weet je eigenlijk of je de ander vertrouwt? En waar blijkt dat dan uit: wat doe je wel en wat doe je niet? En is in een privé situatie vertrouwen makkelijker/moeilijk te geven en te ontvangen dan in een werk situatie? Dit soort vragen stellen aan je zelf rondom het thema vertrouwen, maakt dat je meer bewust-zijn creëert op jezelf. Waarom doe je wat je doet? Sta eens stil en kijk eens naar jezelf: wat zie je, wat denk je, wat doe je. Stel vragen, ga op onderzoek. Haal dat wat je doet, denkt en voelt uit je onderbewustzijn en plaats het in je bewustzijn. Bewustzijn geeft inzicht. Herkenning en erkenning. Op jezelf. Op gevoelens, emoties, gedachten. Op het leven wat zich binnen in jouw afspeelt.

Kracht van vragen

Vertrouwen. In jezelf. Heb je dat? Doe jij dat? Hoe dan? Wanneer wel/niet/ Hoe komt dat dan? Heb je er last van? Wanneer wel/niet. En heeft ‘zelfvertrouwen’ dezelfde lading als ‘vertrouwen in jezelf’? Ook hier merk je dat de kracht van vragen stellen je verder kunnen helpen in het creëren van bewustzijn op jezelf.

Kiekeboe!

En waarom deze voorgaande alinea niet boven de ander geschreven? Eerst IK en dan WIJ? Soms is het veiliger en fijner om met de ander bezig te zijn in plaats van met je zelf. Zeker bij dit onderwerp. Vertrouwen gaat over ook veiligheid. Je veilig voelen om te gaan ontdekken. Want het schrijft heel makkelijk “bewustzijn creëren”, maar de praktijk is weerbarstig. Dus een thema als vertrouwen bekijken in relatie tot de ander kan je hoe dan ook mooie antwoorden opleveren. En als je dan wat verder bent gekomen in je ontdekkingsreis rondom Vertrouwen. Dan komt vanzelf Zelf om de hoek kijken. Kiekeboe!

Download voor meer tips ons document over zelfvertrouwen: Download “Tips voor meer zelfvertrouwen”