Regelmatig krijg ik vriendschapsverzoeken via facebook van zakelijke contacten, mensen die ik kort geleden (online) heb leren kennen of waarmee ik op afstand samen werk. Ik stuur hen netjes een berichtje via Messenger, waarin ik aangeef dat ik zaken en privé graag gescheiden houd. Vervolgens stuur ik via LinkedIn een connectieverzoek, veel logischer toch?!

 Altijd ‘aan’ staan

Sinds onze smartphone niet meer uit ons leven weg te denken is, staan we tegenwoordig altijd ‘aan’ en doen we -vaak onopgemerkt- van alles tegelijkertijd. De hele dag door komen er allerlei berichten binnen via whatsapp, kun je nauwkeurig bijhouden wie jou volgt of jouw posts liked via social media en hoeveel (geef toe, vaak onbelangrijke) mailtjes er binnen komen. We volgen ook ‘nog ff snel’ het lokale, nationale én wereldnieuws, terwijl we aan een smakelijk ontbijt zitten, muziek luisteren, net de auto instappen of dit misschien wel allemaal tegelijk doen. Als we na een drukke werkweek dan eindelijk weekend hebben of tussendoor een dagje vrij zijn, checken we alsnog onze zakelijke mail, volgen we discussies in de collega-whatsappgroep of liggen we wakker van dat vervelende gesprek met die onbegripvolle manager.

Werk en privé uit balans

Dat het aantal artikelen, boeken en workshops met als thema ‘werk/privé balans’ niet meer bij te houden is, heeft absoluut een reden. We zijn vrijwel altijd bereikbaar, willen niks missen en vinden het steeds lastiger om werk gerelateerde en privé gerelateerde zaken van elkaar te scheiden. Op zich is er niks mis mee als je je werk zó leuk vindt dat het een groot deel van je leven in beslag neemt, je collega’s ook degenen zijn waarmee je in het weekend wat gaat drinken of als je met een kop koffie op de bank nog eens een belangrijk werkdocument doorleest. Maar op het moment dat werk op welke manier dan ook je privéleven negatief gaat beïnvloeden, kan dat op de lange termijn vervelende gevolgen hebben. Het kan echter ook andersom; je privéleven beïnvloedt jouw werkzame leven op een negatieve manier. Denk maar eens aan een stressvolle relatie die constant op spanning staat, waardoor je niet meer bij je partner wil zijn en daardoor bewust veel overuren maakt.  Je raakt uiteindelijk misschien wel overspannen en valt op den duur uit. In beide gevallen spreken we van werk-privé interferentie; er is sprake van disbalans, ofwel een conflict, tussen werk- en privé. [1] Hiermee hebben we één van de vele mogelijke stressoren (dat wat ons stress geeft) te pakken.

Op zoek naar evenwicht

‘De taak van onze hersenen is, volgens onderzoeker Daniel Wolpert, beweging; of je nu een organisme op de bodem van de zee bent of een mens dat naar een zo goed mogelijk leven streeft. Bewegingen hebben tot doel iets te bereiken […]. Eén van de belangrijkste doelen van onze bewegingen is ons steeds weer in een gezond evenwicht te brengen, zoals van koud naar warm, van moe naar alert of van ongelukkig naar gelukkig.’ (Giulia Enders, 2014)

Hoewel onze hersenen donders goed weten waar ze mee bezig zijn, laten wij zelf nog wel eens een steekje vallen als het om ‘evenwicht’ gaat. Regelmatig raken we uit balans, niet omdat onze hersenen hun werk niet goed doen, maar omdat we niet goed genoeg voor onszelf zorgen.

Balanceren is een werkwoord

Vaak zien we balans als een soort ‘ideale staat van zijn’ waarnaar we streven. Als we dan eenmaal zijn waar we graag wilden zijn (namelijk in balans) raken we daar gauw genoeg om diverse redenen weer uit. Ons leven bestaat uit ontelbare elementen die samen een geheel vormen. Dat geheel is onderhevig aan allerlei omstandigheden en veranderingen, waardoor het als het ware constant corrigerende bewegingen maakt, bijsturend en zoekend naar evenwicht.

  • Middenweg vinden

Hoewel het dus vrijwel onmogelijk is om constant in balans te blijven, kunnen we gelukkig wel dichtbij het evenwichtspunt blijven. Bij deze een aantal tips, doe er je voordeel mee ?

  • Acceptatie

Door alleen al te accepteren dat het vinden van evenwicht gepaard gaat met subtiele bewegingen (denk maar eens aan een koorddanseres die over het koord loopt) maakt het minder frustrerend om het gevoel te hebben even uit balans te raken;

  • Veerkracht

Bouw een emotionele- en fysieke energiebuffer op, zodat je ook bij heftigere bewegingen (veranderingen, uitdagende omstandigheden) weer redelijk vlot terug naar stabiliteit komt;

  • Leefstijl

Maak jezelf een gezonde leefstijl eigen (of zoek daarbij hulp van een professional). Zorg behalve voor het verminderen of vermijden van verslavende genotsmiddelen, ook voor voldoende gezonde voeding, beweging, goede nachtrust, ontspanning en tijd voor jezelf om op te laden.

  • Offline

Hang vaker het bordje ‘ik ben er even niet’ op je digitale voordeur. Je weet zelf wel wanneer het daar de tijd voor is, en je zult zien dat het (op termijn) positieve effecten op zal leveren.

  • Focus

Doe minder tegelijk, doe meer met aandacht. Je kunt nu eenmaal op langere termijn niet alle ballen tegelijk in de lucht blijven houden.

  • Grenzen

Baken bewust ruimte (tijd of fysieke ruimte) af voor werk gerelateerde en privé gerelateerde zaken. Er zijn grenzen aan jouw beschikbaarheid, tijd en energie. Maak desnoods een planning, zo kun je precies zien of er sprake is van een redelijke (kwantitatieve) balans.

De balans opmaken

Hoe staat het eigenlijk met jouw werk/privé balans? Kijk eens even eerlijk naar je eigen situatie; in hoeverre ervaar je balans of disbalans? Wat maakt het geheel in evenwicht, of wat slaat je steeds uit het veld? Wil je hier graag mee aan de slag, volg ons dan via social media, want binnenkort doen we je een handige oefening cadeau die jou helpt om te balanceren. 

[1] Bakker, A.B., Schaufeli, W. (2007) De Psychologie van Arbeid & Gezondheid. Bohn Stafleu van Loghum.