De afgelopen tijd zie ik steeds vaker een paradox ontstaan bij Young professionals. We horen dat ze gestrest zijn maar hebben geen tijd om hieraan te werken. Ze zijn te druk om te investeren in persoonlijke ontwikkeling. Dat snap ik natuurlijk ook, juist op dat moment wil je minder en niet meer. Minder in je agenda, minder op je schouders, minder zorgen.

De drang naar groei

In chaos en druk voelen Young professionals vaak wel dat het beter zou zijn om hulp te zoeken. Niet alleen bij een coach maar ook bij familie en vrienden. Ze willen echt wel beter leren omgaan met stress, effectiever zijn in hun werk, maar die drukte lijkt een muur te vormen tussen hen en de investering die daar voor nodig is.

Druk als belemmering

Die constante druk fungeert helaas vaak als een alibi om begeleiding uit te stellen. Het lijkt simpeler om jezelf wijs te maken dat je het wel aankunt, nog even de schouders eronder te zetten, dan de moed te verzamelen om de kwetsbaarheid te omarmen.

Soms lijkt het gemakkelijker om het te ontwijken, om onszelf te saboteren met overtuigingen dat we het alleen moeten doen. We overtuigen onszelf dat we te druk zijn, dat er allerlei redenen zijn om het niet of op een ander moment, als het rustiger is, aan te pakken. Ook het spannende gevoel om met onszelf dit proces aan te gaan wordt een barrière, een obstakel dat we zelf creëren.

Begeleiding integreren in stressvolle tijden:

  1. Prioriteiten heroverwegen: Laten we begeleiding niet zien als extra ballast, maar als een noodzakelijke investering in onszelf. Herzie je prioriteiten en erken dat begeleiding je kan helpen effectiever met stress om te gaan.
  2. Korte sessies plannen: Begeleiding hoeft geen uren te duren. Plan kortere, gerichte sessies die je makkelijker kunt inpassen in je drukke schema. Zelfs een half uur kan waardevol zijn.
  3. Online opties zoeken: Denk eens aan online begeleidingsopties. Flexibel en zonder de noodzaak fysiek aanwezig te zijn. Het kan een doeltreffende manier zijn om tijd te besparen.
  4. Kwetsbaarheid omarmen: Begeleiding zoeken vraagt om kwetsbaarheid, maar het is een teken van kracht. Niemand kan alles alleen en dat hoeft ook niet. Mijn eigen reminder als ik het druk heb: Alleen ben je sneller, samen kom je verder.
  5. Concrete doelen stellen: Formuleer heldere doelen voor wat je wilt bereiken met begeleiding. Ook dat hoef je niet alleen te doen. Vraag de coach je hierbij te helpen. Hierdoor wordt de investering tastbaar en blijf je gemotiveerd om tijd vrij te maken voor deze waardevolle ontwikkelingskans.

Het doorbreken van de weerstand om begeleiding te zoeken is een cruciale stap. Wees je bewust van de zelfsabotage en de excuses die je misschien maakt. Het mag spannend zijn, maar het is een reis naar zelfverbetering die je verdient. En vergeet niet, zelfs te midden van chaos kunnen kleine stappen leiden tot grote veranderingen.