Kerst! De perfecte tijd om te reflecteren en vooruit te kijken. Een mooi moment van bezinning dus zie dit bericht als inspiratie voor de feestdagen. Laten we beginnen met een kleine krachtenveldanalyse van de arbeidsmarkt die afgelopen jaar, maar ook zeker in 2023, veel effect heeft. Niet een alomvattende lijst maar vooral een paar punten die wij in ons werk tegenkomen. Een spoiler: dit is niet rooskleurig.

  1. Vacatures lijken voor veel beroepen in Nederland moeilijk te vullen. Meer vraag naar professionals dan we nu op de arbeidsmarkt kunnen vinden. Dit remt bijvoorbeeld de groei.
  2. Daarnaast is het ziekteverzuim hoger dan afgelopen jaren. Vervelend voor diegene die thuis zit. En daarnaast enorme kosten voor iedere werkgever en dalende productiviteit van het bedrijf.
  3. Dreigend verloop bij de jongere generatie. In een aantal arbeidstevredenheidsonderzoeken zien we het niet altijd terug maar zelf meten we een enorme stijging in verloopgeneigdheid.

Zorg dat 2023 niet het jaar wordt van ‘dweilen met de kraan open’! Zorg dat je investeert in de mensen die je al hebt.

Krapte op de arbeidsmarkt lijkt in 2023 niet enorm te veranderen. Ook niet direct als er een recessie is. Heel veel extra investeren in werving lijkt mij inefficiënt. We lossen de grote problemen hier niet mee op voor de hele arbeidsmarkt maar vergroten de onderlinge concurrentie en verplaatsen vaak het probleem naar een ander bedrijf. Dan blijven over; het terugdringen van ziekteverzuim en het tegengaan ver verloop. Wij zien helaas op sommige plekken een verloopgeneigdheid tussen de 10% en zelfs 30% als wij binnenkomen. Je voelt het misschien al aankomen; ik zou gaan voor het investeren in de ontwikkeling van medewerkers. Medewerkers op 1!

Dat zeg ik niet alleen omdat dit onze core-business is maar omdat de Return on Investment (ROI) heel helder is. Neem alle kosten van vertrek, productieverlies, verzuim en vervanging bij elkaar en je ziet dat een ontwikkelprogramma, zoals wij dat aanbieden, al geld oplevert vanaf 1%  ziekteverzuimreductie in combinatie met 1 medewerker minder verloop (bij een case van 100 FTE). Cijfers en geld en dus ook ROI zijn maar een deel van het plaatje. Investeren in medewerkers kan de tevredenheid en productiviteit enorm vergroten mits je inzet op de juiste aspecten.

Investeren in de psychologische gezondheid van medewerkers kan op heel ineffectieve manieren. Dus niet iedere opleiding, training of individuele coaching draagt bij. We zien helaas zelfs dat incompetente begeleiders, trainers en coaches soms meer schade brengen dan goed doen. Georganiseerde aandacht aan de medewerker is niet voldoende. Uit wereldwijd onderzoek van Mc Kinsey blijkt onder andere dat je vooral moet investeren in de interpersoonlijke relaties en moet zorgen dat medewerkers het werk interessant (blijven) vinden. Het ontwikkelen van competentie, autonomie, verbondenheid zijn volgens de welbekende zelfdeterminatietheorie (ZDT) de sleutels.

Laat 2023 dus het jaar zijn van investeren in medewerkers die je niet kwijt wilt. Focus meer op de interne organisatie door contact te maken met alle medewerkers en te horen wat ze nodig hebben om morgen een fijnere, betere dag te laten zijn. Als teamleider of manager hoef je niet altijd het perfecte antwoord klaar te hebben. Durf het gesprek aan te gaan zonder oplossing en echt te luisteren. Niet in formele en informele overleggen of andere structuren maar met aandacht. Die ‘georganiseerde aandacht’ ga je dubbel en dwars terugverdienen. Volg de wensen, behoeftes en belemmeringen natuurlijk wel goed op, anders verlies je alsnog.

De komende weken wens ik iedereen een fijne tijd thuis. Als je toch aan werk denkt zou ik een paar uur besteden aan het thema; investeren in medewerkers. Geen kant en klare oplossingen die jij zelf hoeft te bedenken maar focus dus vooral op het proces van (het herstellen van) het contact met alle medewerkers.

Een goed 2023!

André Lollinga (eigenaar – Academycoaching)