Een gezonde energiebalans kun je zelf creëren met jobcrafting.

Door: Maria Dekker

Een baan die aansluit bij wie je bent, wat je wil en wat je kan, met als gevolg dat je elke dag met plezier, voldoende energie en een bevlogen instelling naar je werk gaat. Je voelt je fit, gezond en productief. Daarnaast heb je buiten je werk om ook nog zin om te sporten, je hobby uit te oefenen of met familie en vrienden af te spreken. Zeg nou zelf, dat klinkt toch als een droom?

Jongleren

Klaar voor de start zien veel young professionals zichzelf al werken binnen een mooie organisatie met leuke, enthousiaste collega’s, uitdagende werkzaamheden, ontwikkelmogelijkheden en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Goed presteren om een vast contract te veroveren en misschien wel doorgroeimogelijkheden te creëren, zijn vaak onderdeel van het geheel. Daarnaast lijken een rijk sociaal leven, voldoende sporten en wellicht nog een studie, relatie of jong gezinnetje ernaast ook hoge prioriteiten. Hoe doen ze dat toch, al die ballen hoog houden?!

Help!

Veel young professionals lopen tegenwoordig vast. Het aantal dat, in het kader van stressklachten, loopbaan- of persoonlijke ontwikkelingsvragen, een bezoek brengt aan een professioneel coach is de laatste jaren enorm gestegen. Ze zijn uitgeput en overbelast geraakt of ervaren weinig plezier en voldoening in hun werk of leven. Verandering is hun wens, maar vaak is onduidelijk hoe die verandering in gang te zetten. Een andere baan lijkt dé oplossing, want dan zal alles beter worden…

Oorzaken achterhalen

Van baan veranderen doe je niet zomaar; je laat iets gaan waar je ooit voor hebt gekozen, of misschien wel voor hebt gevochten. Daarnaast is het vinden van een nieuwe baan ook niet zomaar gepiept. Een ander, misschien wel belangrijker aspect is dat die -inmiddels beruchte- baan waarschijnlijk niet de enige oorzaak is van het probleem.

Leeglopen of opladen?

Vergelijk een normale week eens met een accu; sommige dingen op werk- en privégebied kosten energie, sommige dingen laden je juist weer op. Wanneer je je niet bewust bent van die zogenaamde ‘energievreters’ en ‘energiegevers’ of teveel ballen in de lucht probeert te houden, kan dat op den duur een tekort aan energie opleveren. Het is allereerst tijd om op te laden en vervolgens de positieve, energie gevende factoren te vergroten en waar mogelijk de negatieve, energie vretende factoren te verminderen. Zo zult zien dat er voldoende factoren aanwezig zijn, waarmee je al een hele verandering in gang kunt zetten. Daar moet je alleen wel zélf iets voor doen!

Aan de slag met Jobcrafting

Laten we een eerste stap zetten aan de hand van een concrete tool: Jobcrafting. Wil je het principe breder toepassen dan alleen op je baan, dan spreken we van Life crafting. Het doel van dat craften is dat je, door het op eigen initiatief doen van kleine aanpassingen in je huidige werk of leven, zelf onder andere een gezondere energiebalans kunt creëren.[1]

Een belangrijke stap in het craftingsproces is het opsporen van energie gevende en vretende factoren.

Stap 1| Maak een lijst met wie of wat jou oplaadt en door wie of wat jij juist energie verliest. Wees realistisch en eerlijk tegenover jezelf.

Stap 2| Beslis wat je met deze energie gevers of vreters wil. Wil je ze bijvoorbeeld vergroten (+) nieuwe creëren (++) verkleinen (-) of misschien zelfs rigoureus verwijderen (–)?

Stap 3| Zet max. vijf concrete, kleine acties op papier die jij uit kunt voeren om een gezondere energiebalans te ervaren. Hou het behapbaar en haalbaar. Kun je bijvoorbeeld komende week iets uit handen geven? Waarom zou je niet iets minder vaak afspreken met die probleem-vriendin? Hoe zou het zijn als je elke week een bepaalde tijd voor jezelf reserveert om te doen wat jij wil, wat jij nodig hebt op dat moment? etc.

40 dagen experiment

Probeer deze kleine acties eens 40 dagen vol te houden (dit zou voldoende moeten zijn om gewend
te raken aan veranderingen, ofwel nieuwe gewoontes[2]). Kijk daarna wat er is gebeurd. Is er
niets veranderd, dan zou je kunnen proberen de geformuleerde actie nog iets aan te scherpen of een
nieuwe actie te bedenken. Je kan natuurlijk ook samen met iemand die jouw situatie begrijpt acties
formuleren, soms zie je namelijk zelf door de bomen het bos niet meer.
Veel succes, maar bovenal veel plezier gewenst in jouw eerste stappen naar meer energie en balans!

[1] Bron: Dekker, M. & Spruyt, M. (2014). Aan de slag met Jobcrafting – Meer plezier en energie in je werk. Utrecht: Kessels & Smit Publishers.

[2] Tjepkema, S. & Verheijen, L. (2009). Van kiem tot kracht. Houten: Stafleu van Loghum