De eerste twee weken van 2016 zitten er alweer bijna op, het nieuwe jaar is in volle gang! Hoe staat het inmiddels met je goede voornemens? Ben je nog steeds lekker gemotiveerd? Of borduur jij voort op het oude jaar? Want vertel eens, hoe kijk je daar eigenlijk op terug?
Op Oudejaarsdag is een kort en krachtig reflectief moment wat mij betreft vaste prik (tja, dat kan ook bijna niet anders als persoonlijke ontwikkeling de kern van je beroep vormt). Dat terug-en-vooruitblik-moment blijkt me ieder jaar weer verrassend veel op te leveren voor het jaar dat volgt…

Terugblik

Terwijl vrienden de tafel dekten met lekkere hapjes en drankjes, trok ik mij even terug. Met pen en papier in mijn hand laat ik de meest betekenisvolle, gekke, bijzondere, mooie, teleurstellende, heftige of geweldige momenten van afgelopen jaar in mijn hoofd voorbij komen. Hoogte- en dieptepunten zet ik op een rij en sta stil bij wat ze me hebben gebracht.

Twee brillen om door te kijken

Inderdaad, je leest het goed; ik kies er bewust voor te kijken naar wat ze me hebben gebrácht. Ik ben er namelijk van overtuigd dat zowel positieve als negatieve ervaringen, leuke en lastige uitdagingen of bepaalde ontmoetingen niet voor niets op je pad komen. Ze brengen je iets, laten je leren, ontdekken en groeien. Het is maar net hoe je ernaar kijkt.

Natuurlijk kan ik ook door een andere bril naar het oude jaar kijken. Ik had de nadruk kunnen leggen op wat van me weg is genomen, waar ik van baalde, wat me pijn heeft gedaan of wat ik liever anders had gewild. Dat roept vooral negatieve gevoelens en emoties bij me op. Dat wil ik simpelweg niet, dus kies ik er bewust voor door die eerste bril te kijken!

Hoe kijk jij terug op het oude jaar; welke bril wil je opzetten? Welke hoogte- en dieptepunten zie jij wanneer je terugkijkt op het oude jaar? Welke ervaringen, gebeurtenissen of ontmoetingen hebben jou afgelopen jaar iets gebracht? Wat hebben ze je zoal gegeven, geleerd of laten zien? Waardoor en waarin ben je gegroeid? Wat uit 2015 wil jij meenemen naar 2016?

Opbrengst

De terugblik maakt me dankbaar. Ja, ik heb ontzettend genoten van geweldige momenten en bijzondere ontmoetingen! En nee, het is daarentegen geen makkelijk jaar geweest. Want laten we eerlijk zijn: tussen al die ups ervaren we allemaal ook weleens enorme, energie slurpende, keiharde downs. Toch besef ik me dat beiden me een mooier mens hebben gemaakt.

Vooruitkijken

Dat mooiere mens blijft. Sterker nog, dat wat 2015 mij heeft gegeven, neemt niemand mij meer af! Mijn goede voornemen is haar elke dag met me mee te nemen en op haar voort te bouwen. Zij heeft mij én de mensen om me heen namelijk veel te bieden.

Nieuwjaarswens voor jou

Ik wens dat 2016 je – naast heel veel hoogtepunten – een aantal dieptepunten zal brengen. Niet omdat ik je een rotjaar toewens, maar omdat ik je waardevolle leermomenten en groei toewens. In de hoop dat je ervoor kiest om door de bril te kijken die vooral focust op wat de downs je brengen. Tenslotte heb je je eigen geluk voor een deel in de hand door bewust voor een positieve mindset te kiezen