Het is alweer even geleden, maar op 16 juni vierden wij ons 7-jarig jubileum! Al zeven jaar op rij begeleiden we jonge professionals, starters en studenten op verschillende manieren in hun ontwikkeling met het doel te genieten van hun studie of loopbaan. Daar zijn we trots op!

Reden voor een feestje, zou je zeggen. Toch hebben we niet veel meer gedaan dan een feestelijke post gedeeld op Facebook. Eigenlijk best gek, omdat we weten hoe helpend het is om mijlpalen te vieren (en we gewoon graag proosten!).

Wanneer vierde jij voor het laatst een belangrijk moment of behaald succes? Wat vierde je precies en hoe deed je dat? Misschien rondden jij en je collega’s een lastig project af of zette je weer een stapje in de richting naar het verwezenlijken van je droom. Wat de reden ook was, het is belangrijk om eens bewust stil te staan bij kleine of grote mijlpalen en deze -behalve te vieren- ook te delen met anderen.

Twee vliegen in één klap

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik dat ook lang niet altijd doe hoor. Sterker nog, voorheen was ‘succes’ voor mij min of meer de norm, waardoor ik vond dat ik vooral hard door moest naar het volgende succes. Toch heb ik gemerkt dat als ik wél bewust stil sta bij wat ik heb gedaan om te komen waar ik nu ben, dat vaak positieve effecten heeft. Niet alleen op mij (het maakt me gelukkig als ik zie dat wat ik zelf heb gecreëerd ergens toe leidt) maar ook op mijn omgeving. Kijk aan!

Sneeuwbaleffect

Behalve dat het nodig is jezelf van tijd tot tijd een schouderklopje te geven, kun je (vaak onbewust) ook anderen inspireren door jouw kleine of grote successen te delen. Grote kans dat anderen daardoor bijvoorbeeld meer vertrouwen krijgen in hun potentie en mogelijkheden, of er tenminste nieuwsgierig naar worden. Als ook zij dan weer succes ervaren en dat delen, kun je je voorstellen dat er een soort sneeuwbaleffect ontstaat. Jij kunt dus een grote verandering teweeg brengen in deze wereld!

Inspireren is geen kunst

Ik weet nog goed dat ik besloot voor het eerst in mijn eentje op reis te gaan, een spannende stap. Toen ik dat mijn vriendinnen vertelde, reageerde één van hen met: ‘Wauw! Wat stoer dat je dat gaat doen, dat wil ik ook al heel lang, maar heb het nog nooit gedurfd’. Nu -een paar maanden later- heeft ze haar ticket naar de andere kant van de wereld geboekt!
Of nog zoiets; het schrijven van een boek en starten van mijn eigen bedrijf op jonge leeftijd. Veel mensen verloren ineens hun vooroordeel over ‘jonkies’ op de ondernemersmarkt. Blijkbaar hoef je niet eerst járen in een organisatie te werken om werkelijk waarde toe te voegen, te groeien in stevigheid en professionaliteit of mooie zaken op te zetten.

Nu jij!

Met welke (reeds behaalde of naar verwachting nog te behalen) successen of mijlpalen in jouw (studie)loopbaan of leven hoop jij anderen te inspireren? Wat zou je (bij hen) willen bewerkstelligen?

Tips voor het delen van successen

  • Breng de mensen die dichtbij je staan op de hoogte van je plannen, wensen en dingen waar je mee bezig bent, mits ze geïnteresseerd zijn natuurlijk
  • Kijk terug op de keuzes die je maakte en wat je deed om te komen waar je nu staat; beschrijf wat je opvalt en wat je daarvan graag zou willen delen
  • Bedank de mensen of andere elementen die hebben bijgedragen aan jouw succes
  • Ontvang complimenten en bewondering, ervaar hoe deze je laten groeien; uhhh… zonder direct naast je schoenen te gaan lopen
  • Deel je succes via social media en hang er een mooi beeld of beschrijving aan
  • Kies een symbool voor je betekenisvolle mijlpaal, draag het bij je en draag het uit; je zal zien dat het tot inspirerende ontmoetingen en gesprekken zal leiden