De weg naar (meer) geluk heb je zelf in de hand

Door: Maria Dekker

Voordat je verder leest wil ik je een vraag stellen. Kijk eens naar jezelf en jouw huidige leven. Als geluk in cijfers uit te drukken zou zijn, welk cijfer -op een schaal van 1 tot 10- zou je je eigen geluk dan geven?

Geluk. Een veel gebruikt begrip dat vaak verschillend wordt geïnterpreteerd. Gaat het nu over hoe gezond, rijk, getalenteerd of happy je bent? Is het een te meten staat van (wel)zijn of een subjectief gevoel? Valt het je toe of is het iets maakbaars? Een interessante wedervraag zou kunnen zijn: Wat betekent geluk voor jou? Wat versta jij onder geluk en hoe ziet dat er volgens jou uit?

Geluk overkomt je…

We hebben te maken met allerlei zaken die ons geluksniveau kunnen beïnvloeden (met geluksniveau bedoel ik in hoeverre jij ‘geluk’ ervaart, wat dat dan ook voor jou mag betekenen). Denk bijvoorbeeld aan specifieke gebeurtenissen, financiën, gezondheid, relaties, werk of studie. Er zijn zaken waar we niet altijd grip op hebben; sommige leuke en minder leuke dingen gebeuren nu eenmaal, zonder dat jij daar zelf invloed op hebt overkomt het je min of meer.

Geluk is een keuze…

Wat je wél zelf in de hand hebt…? Juist, de duizenden keuzes die we dagelijks moeten en mogen maken. Ik heb het dan niet alleen over grote, impactvolle keuzes, zoals een huis kopen, een nieuwe baan of het stichten van een gezin. Ik heb het ook over dagelijkse, misschien onbelangrijker lijkende keuzes, zoals het ontbijt waarmee je de dag begint, welke kleding je uit de kast trekt of met welke vriendin je vandaag een belletje pleegt. Geloof het of niet, maar al die keuzes bij elkaar bepalen grotendeels jouw geluk. Oef… dat is nogal wat. Het is aan jou of je die verantwoordelijkheid (over de keuzes die je maakt) daadwerkelijk wilt nemen en met welke onderliggende motivatie je dat doet.

Voordat je verder leest wil ik je nog een andere interessante vraag stellen: Gun jij jezelf geluk?

Ja inderdaad, lees bovenstaande vraag nog maar eens en denk er even goed over na wat ik je hier nu precies vraag. Het klinkt misschien wat omslachtig, maar ik kan je vertellen dat jezelf geluk gunnen fundamenteel is om geluk te kunnen ontvangen, te kunnen creëren of -sterker nog- geluk te laten groeien. De basis van dit gunnen zou weleens een gezonde dosis zelfliefde kunnen zijn 😉

Als je bij elke keuze die je maakt jezelf (één van) de volgende helpende vragen durft te stellen, zal je vanzelf steeds meer ontdekken wat jezelf geluk gunnen in de praktijk betekent.

  • Zou deze keuze bij kunnen dragen aan mijn geluk?
  • Doe ik met het maken van deze keuze recht aan mezelf?
  • Dient deze keuze een voor mij belangrijk doel, welk doel?

Geluk in de weg staan…

Eerder noemde ik het begrip zelfliefde al even; een levenskunst die te veelomvattend is om nu onder de loep te nemen. Om een tipje van de sluier op te lichten: het bevat onder andere een vorm van gezond egoïsme. Hoewel dat ergens een beetje lelijk klinkt, gaat het in essentie over goed voor jezelf zorgen door bijvoorbeeld voor jezelf te durven kiezen, jezelf belangrijk te mogen vinden.

Echter, zelfs als je die levenskunst beheerst, kunnen bepaalde zaken -die je wederom grotendeels zelf in de hand hebt- je belemmeren bij het jezelf gunnen van geluk. Denk maar eens aan je eigen karakter; als de strenge-discipline-juf in jou altijd het hoogste woord heeft, kun je jezelf een hoop tekort doen. Je kunt jezelf ook teveel met anderen vergelijken, tja… het spijt me, maar dan blijft je geluksniveau misschien wel altijd onder de nullijn. Heb je snel last van zelfmedelijden? Dan wordt het tijd daar eens wat aan te doen. Drukt iets uit het verleden op je (een trauma, kleinerende ouders, etc.) dan zou je professionele hulp kunnen zoeken. Of wat als je eigenlijk helemaal niet weet wat geluk nu eigenlijk voor jou persoonlijk betekent, hoe kun je het jezelf dan ooit gunnen?!

Voordat je je deze pagina verlaat wil ik je opnieuw een vraag stellen. Kijk eens naar jezelf en jouw huidige leven. Als geluk in cijfers uit te drukken zou zijn, welk cijfer -op een schaal van 1 tot 10- zou je je eigen geluk dan geven?

Ik ben benieuwd of het laatste cijfer wel of niet correspondeert met het eerste cijfer dat je gaf. En als je zou willen dat het laatste cijfer anders zou zijn dan het eerste, wat staat je de komende tijd dan te doen? Op welke manier zou jij je eigen geluk zélf kunnen beïnvloeden?

Veel geluk gewenst!

PS: Meer geluk? Hou ons in de gaten via social media #JGG