Young Professional of the Year

Ik verdien een grote prijs! Althans, dat vind ik zelf. Waarom? Omdat als ik terugkijk op de afgelopen jaren, er heel veel is gebeurd, ik heel wat heb overwonnen en enorm gegroeid ben. Niet alleen als persoon, maar ook als jonge, zelfstandige professional. Ik kan oprecht zeggen dat ik trots ben op wie ik ben, wat ik heb gedaan en bereikt, wat ik doe, waar ik nu sta en wat ik allemaal nog van plan ben.

Succesvol, dat stickertje durf ik mezelf absoluut op te plakken!

Klinkt bijna arrogant hè? Maar vertel eens, wat maakt jou trots op jezelf?

Op zaterdag 16 april 2016 vindt de verkiezing ‘Young Professional of the Year’ plaats aan Nyenrode Business University[1]. Dat klinkt allemaal heel deftig en chic, maar wat houdt die prijs dan precies in? Waarom zou iemand die bijzondere titel verdienen? Wat maakt iemand nu écht succesvol?

Samen winnen

De organisatie van YPY werkt voor de tweede keer op rij met de selectie van teams. Volgens hen draagt een gedeelde passie en doelgerichte samenwerking bij aan het behalen van succes. In mijn ogen doet de titel van de verkiezing eerder vermoeden dat het gaat om de verkiezing van een succesvol individu. Tegelijkertijd ook interessant, want hoe vaak zijn we niet geneigd vanuit een trotse of kritische houding succes of falen volledig aan onszelf toe te schrijven (interne locus of control)?
Als ik kijk naar mijn momenten die bij hebben gedragen aan groei, zijn die lang niet allemaal volledig toe te schrijven aan mezelf. Sterker nog; mede dankzij of misschien wel júist door hulp van anderen, confronterende spiegels, heftige ervaringen, opbouwende complimenten, liefdevolle zorg of bijzondere kansen kon ik -met vallen en opstaan- groeien (externe locus of control). De prijs die ik aan mezelf uit zou willen reiken, zou ik dus eigenlijk willen delen met alle mensen of gebeurtenissen die aan dat succes hebben bijgedragen.

Wie of wat heeft bijgedragen aan jouw successen of persoonlijke-/professionele groei?

Subjectief succes

Uhh… goed, fijn dat een aantal succesvolle teams potentiële winnaars zijn. Toch reist nog steeds de vraag wat die young professionals -op zichzelf of samen- nu zo succesvol maakt. Is succes eigenlijk wel te definiëren of te meten? Ja, in getallen misschien. Maar hé, wie heeft ooit gezegd dat alleen geld een graadmeter is voor succes? Dat zou betekenen dat als geld geen rol speelt, er ook geen succes kan zijn. Onzin!
Volgens mij ben je vooral succesvol als je keuzes durft te maken waarmee je, in eerste instantie jezelf en vervolgens ook de wereld om je heen, recht doet. Op grote of kleine schaal het verschil maken; bijdragen aan dat beetje extra geluk, liefde, respect, gezondheid of schoonheid. Tja, of dat in getallen uit te drukken is… weet ik niet. Maar dat het waardevol is, weet ik wel.

  • Wat is jouw definitie van succes? Wanneer zou jij jezelf de prijs uitreiken met als titel Succesvolle Young Professional?
  • Met wie of wat zou jij die prijs delen? Wat was hun bijdrage aan jouw succes?