Heerlijk, de zomervakantie staat voor de deur! Eindelijk álle tijd om na een druk jaar vol verplichtingen, gebeurtenissen, drukte en stress eens lekker te ontspannen en even helemaal niets te hoeven. Genieten van het warme weer, een koud wijntje of biertje op het terras, stapels boeken of tijdschriften lezen, lange BBQ-avonden en buiten zijn, met vrienden op stap, doen waar je zin in hebt en op vakantie naar een mooi luxe oord. Zo mag die vakantie wel eeuwig duren!

‘We hebben onze levens zo volgepropt dat we zijn doorgeschoten’

Of ziet jouw vakantie er heel anders uit? Heb je alle vrije dagen al helemaal volgepland met allerlei drukke bezigheden, toffe evenementen, sociale afspraken, werkzaamheden of klusjes waar je normaal gesproken geen tijd voor hebt? Grote kans dat jij niet kunt als je vrienden plotseling met een leuk spontaan plan aan komen zetten, want tja… jouw agenda zit al vol.

Veel te vol. Want zeg eens eerlijk: als je straks weer aan de bak moet, ben je wel weer toe aan een vakantie, om bij te komen van je vakantie.
Is er deze zomer eigenlijk wel tijd om datgene te doen waar vakantie eigenlijk voor bedoeld is; om op te laden? Even niks aan je hoofd, geen (of in elk geval een stuk minder) prikkels, geen moeten, maar vooral ontspannen en alles op je dooie gemakkie. Gewoon, omdat het kan en het zelfs goed voor je is!

‘Wanneer moeten je hersenen al die indrukken en emoties verwerken?’

Het NRC kopte eens dat ‘lummelen’ van levensbelang is. ‘Niksen’ heeft nut, want onze hersenen moeten van tijd tot tijd allerlei prikkels verwerken en de boel weer op een rij krijgen. Resetten en de accu opladen, zodat we daarna weer langer, creatiever en vol energie kunnen functioneren (lees verder).

Maar niks doen en geen plan, invulling of doel hebben is lang niet altijd makkelijk (lees verder) en kan best eng zijn. Want wat als je je gaat vervelen of niks nuttigs te doen hebt? Dan duurt een dag lang en kan het weleens heel saai worden. Dan kan het stil worden en besef je je misschien ineens allerlei dingen waar je liever hard voor weg wilt rennen.
Ik ben gisteren gestart met het in praktijk brengen van mijn nieuwe voornemen om vaker bewust te resetten en op te laden. Deze zomer (en ook daarna…) sta ik mezelf toe een aantal dagen even niks te hoeven door letterlijk en figuurlijk afstand te nemen van mijn werk.
Wil jij deze zomer ook ‘even niks hoeven’? Kom dan in actie! Hoe? Check deze praktische tips.
* Quotes door Lotte Boot (2012) ‘Het nut van niksen’ in Flair