Job craften: Binnen kaders kleur geven aan je huidige werk

Je bent jong, hoogopgeleid en inmiddels een aantal maanden of jaren aan het werk. Grote kans dat je als student niet kon wachten het werkzame leven binnen te treden en alle opgedane kennis in praktijk te brengen. Je had misschien zelfs al een beeld gecreëerd van de perfecte droombaan, in een mooie organisatie, binnen jouw branche, met leuke en enthousiaste collega’s, uitdagende werkzaamheden, veel ontwikkelmogelijkheden, aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, bijdragen aan een groter geheel en elke dag met een voldaan gevoel de deur achter je dicht trekken.
En nu?! Klopte je droombeeld? Heb je het naar je zin? Bevat jouw baan genoeg plezierige en betekenisvolle elementen? Sluit het geheel aan op wie jij bent, wat je kan en wil? Of sleur je jezelf elke dag met moeite uit bed? Bijvoorbeeld omdat je er tegenop ziet, of omdat de taken, omgeving, collega’s of doelgroep niet bij je passen? Of erger nog: omdat je werk eerder stressvol en uitputtend dan energie gevend is.

Veranderwens
Afgelopen zaterdag ontmoette ik tijdens het Job craft event 2015 young professionals met diverse positieve en negatieve belevingen van werk. Ze hadden echter één ding gemeen: er moest íets veranderen! Helaas is het in een negatieve situatie niet altijd mogelijk direct van baan te veranderen.
De vraag is ook of dat echt nodig is… Ook wanneer er al voldoende positieve factoren aanwezig zijn, is het een uitdaging scherp en duurzaam inzetbaar te blijven.

In actie!
Geloof het of niet; in beide gevallen kun jij invloed uitoefenen en je werk (nóg) mooier, leuker en beter passend maken. Dat gaat alleen niet vanzelf!

Het is aan jou om (pro)actief verantwoordelijkheid te nemen over je werkplezier, gezonde energiebalans en passende ‘fit’ tussen jouw talenten, persoonlijkheid, drijfveren, capaciteiten, wensen, behoeftes en je baan. Je kunt dit doen door -op basis van zelfinzicht en zicht op uiteenlopende onderdelen van je werk- kleine aanpassingen te doen. Dát is Job craften.

Op korte of langere termijn zul je profijt hebben van je eigen acties. Sterker nog; ook je collega’s, klanten, leidinggevende, vrienden en partner zullen merken dat je lekkerder in je vel zit en meer plezier of energie ervaart. Je wordt productiever en gelukkiger!

Nu jij…

  • Hoe voelt het idee dat JIJ de vormgever van je eigen werk bent?
  • Welke aspecten in je huidige baan geven jou energie of plezier?
  • Welke aspecten in je huidige baan kosten je energie of nemen zin en plezier weg?
  • Zou je de positieve aspecten willen vergroten en/of de negatieve willen verminderen?
  • Hoe? Bedenk welke kleine verandering dit mogelijk kan maken.

Veel plezier met het creëren van je ‘ideale baan’!