Door: Maria Dekker

Welkom in de keuken van Academycoaching. Vandaag willen we graag één van onze specialiteiten onder de aandacht brengen. We hebben vandaag iets op het menu staan waarvan je de smaak nooit meer zal vergeten, en de nasmaak ervan net zo min. Het recept is lang geheim gebleven, maar inmiddels heeft iedereen het tussen de kookboeken staan. We zijn massaal dol geworden op dit bijzondere baksel, dat je zowel thuis als op je werk kunt bereiden en er tevens op beide plekken van kunt genieten. Laten we gauw aan de slag gaan!

Ingrediënten

  • Doorzettingsvermogen, hoeveelheid: oneindig, niet te stoppen, tot je erbij neervalt
  • Loyaliteit, hoeveelheid: meer dan al je collega’s bij elkaar kunnen bieden
  • Anderen voorop stellen, hoeveelheid: voldoende om jezelf te verwaarlozen
  • Perfectionisme, hoeveelheid: de lat zo hoog mogelijk, of beter nog: nèt iets hoger
  • Verantwoordelijkheidsgevoel, hoeveelheid: genoeg om jezelf onmisbaar te laten zijn
  • Grenzeloosheid, hoeveelheid: een zeer hoge dosis ja’s en zeer lage dosis stop’s

 

Benodigdheden

Als je een chef bent of enige ervaring hebt in de keuken, had je zelf al wel gezien dat de hierboven genoemde ingrediënten niet voldoende zijn. Om een ultieme smaaksensatie te beleven en de kwaliteit van het resultaat te verhogen, zul je extra benodigdheden toe moeten voegen.

Ongezonde leefstijl

Tijd om regelmatig zelf te koken heb je niet, laat staan het doen van (verse) boodschappen. Elke dag een appel tussendoor is het minste wat je kunt doen, maar na een drukke studie- of werkdag en de nodige overuren, is de afhaal Chinees of snackbar om de hoek toch echt jouw allerbeste vriend. Vaak trek je daar nog een biertje of flesje wijn bij open om even te ontspannen. Is het niet alleen, dan is het wel met vrienden. Gedurende het weekend kan je best wat hebben, je hoeft immers niet de volgende dag weer paraat te staan. Hopla! Neem gerust nog een paar extra glazen. Het koffieautomaat helpt je er de komende dagen wel weer bovenop en anders neem je toch gewoon wat oppeppende, suikerhoudende tussendoortjes of energiedrankjes mee, dan kom je de dag wel door.

Sporten kun je overigens beter overlaten aan de echte fanaten. Zij hebben er talent voor en kunnen de juiste discipline opbrengen die jij ervaart in heel andere zaken, zoals je studie of werk. Trouwens, waar zou je de tijd en energie vandaan moeten halen om ook nog eens te gaan hardlopen, naar de sportschool te gaan of op een andere manier aan beweging te doen? Onmogelijk in jouw drukke agenda. Je bent de laatste tijd vaak moe, dus je bent blij als je eindelijk je bed in kunt stappen. Althans, slapen is wel een dingetje… het duurt soms lang voordat je in slaapt valt en doorslapen is ook niet meer wat het geweest is. Je wordt regelmatig wakker; soms onrustig, soms piekerend en soms val je direct weer in slaap.

Weinig tot geen ontspanning

Jouw agenda zit altijd propvol. Dan heb ik het niet alleen over studie- of werk gerelateerde afspraken, maar ook over privé aangelegenheden. Waarom zou je alleen thuis op de bank gaan zitten als je er nog een interessante opleiding naast kan doen, de mantelzorg voor je zieke oma op je kunt nemen, vrijwilligerswerk kunt doen voor het goede doel en de uitnodigingen voor etentjes en feestjes van anderen je om de oren vliegen? Zodra je in extreme gevallen het idee hebt dat het allemaal misschien toch nèt iets te veel van het goede is, bedenk je je vlug dat ‘nee’ zeggen echt niet door de beugel kan. Wat zullen ze wel niet van je denken? Daarbij valt alles dat ik buiten mijn werk om doe wat mij betreft onder de categorie ontspanning, ik doe het immers in mijn vrije tijd.

Levens veranderende gebeurtenissen

Velen hebben bewondering voor je, omdat je in de afgelopen tijd nogal wat mee hebt gemaakt. In de afgelopen maanden heb je afscheid moeten nemen van een dierbare. Dat het zoveel impact op je zou hebben, had je niet verwacht. Echter voel je liever niet het verdriet en de pijn die dat met zich meebrengt. Of misschien heb je kortgeleden van studie moeten wisselen of bent je baan verloren. Om die reden ben je gaan studeren of werken in een andere stad. Tijd om dat verlies te verwerken en te wennen aan je nieuwe plek is wat jou betreft verloren tijd; je stort jezelf volledig in het opbouwen van een nieuw sociaal netwerk.

Als je heel eerlijk bent, heb je de laatste tijd ook niet zoveel aandacht meer voor je partner. Je verliest jezelf volledig in je studie of werk en al het andere daar omheen. Als jullie eindelijk weer een avondje samen zijn, ben je te moe om iets leuks te ondernemen of beantwoord je ondertussen nog even een aantal werkmails; je relatie wordt er zo niet beter op en je partner stopt dat niet onder stoelen of banken.

Zorg voor anderen

Je staat graag klaar voor anderen. Sterker nog, je hebt er geen moeite mee jezelf weg te cijferen. Een mooie eigenschap zou je zo op het eerste gezicht zeggen. ‘Eerst ik en dan de ander’ is wat jou betreft een egoïstische gedachte. Of het nu gaat om langdurige of kortdurende ziekte, praktische of mentale hulp, jouw vrienden en familie kunnen op je rekenen, altijd. Ook als dat misschien ongemerkt ten koste gaat van jezelf. Het voelt daarnaast ook nog eens supergoed om waardering van hen te krijgen, want wees eens eerlijk: daar krijgen we toch allemaal een goed gevoel van?!

Belemmerende werkomstandigheden

Uiteraard is dit recept niet compleet zonder zaken die volledig buiten jouw invloed liggen. Alles lijkt je namelijk voor het grootste deel te overkomen. Wat kun jij eraan doen dat er een reorganisatie plaatsvindt waar niet alleen jouw collega’s maar ook jij onder te lijden hebt. De spanning en vervelende sfeer is elke dag voelbaar, maar je probeert dat te negeren en laat je er niet door uit het veld slaan. Ook is er al jaren een personeelstekort, waardoor jij nóg harder moet werken en dat doe je dan ook gewoon. Niet zeuren, maar doorgaan. Stel je voor dat je daar iets van zou vinden, laat staan zéggen, dan verlies je misschien wel je zeer gewaardeerde positie of in het ergste geval je baan. De relatie tussen jou en je werkgever is al niet geweldig, dus je kan maar beter de goede vrede bewaren. Dat je baan al een tijdje meer energie kost dan dat ‘ie oplevert hoeft niemand te weten. Houd dat masker gerust nog een tijdje op, het zal je goed doen.

Energievreters

Last but not least lijkt het erop dat zorgvuldig omgaan met je energie jou niet al teveel waard is. Je legt gerust op iedere slak zout of maakt dingen groter dan ze in werkelijkheid zijn. Jezelf verliezen in negativiteit is je niet vreemd, maar alleen al de gedachte om daar iets aan te veranderen kost energie. In je dagelijks leven ga je regelmatig om met die ene energie-slurpende collega of medestudent, wat een vermoeiend persoon is dat zeg! Daarbij doe je de laatste tijd vooral dingen die volgens jou of anderen moeten, niet zozeer omdat ze nu zo leuk zijn. Het plezier dat je ooit ervaarde in je werk of studie en in je vrije tijd is lager dan ooit. Goed bezig, want als jij momenteel de balans op zou maken, zal het aantal energievreters beduidend hoger liggen dan het aantal energiegevers. Dat betekent dat je batterij vroeg of laat helemaal leeggelopen is, en dat is werkelijk waar een geweldige ervaring die je tegenwoordig echt niet kunt missen!

Zodra jij er klaar voor bent of op een onverwacht moment, is het eindresultaat daar: brand je handen niet aan deze intens smaakvolle burnout!

Baktip

Voeg naar eigen smaak gerust nog een scheutje extra van de ingrediënten toe, dat kan geen kwaad. Combineer dit recept met een spannende cocktail achteraf en je avond kan niet meer stuk!

Hulp nodig in de keuken?!

We zijn ons ervan bewust dat dit recept behoorlijk confronterend kan zijn. Schrik je bij het lezen van het aantal ingrediënten en/of benodigdheden dat aanwezig is in jouw leven? Of herken je het recept juist bij iemand in jouw omgeving? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag.

 

Bronnen ter inspiratie

Mooy, Mascha (2017). 10 tips om burnout te voorkomen. Bye Bye Burnout: Amsterdam
Ophorst, Ginny (2018). 10 tips om een burnout te krijgen. Ginspiratie.nl