Eigen ruimte en grenzen creëren in omgang met bepaalde personen

Familieverjaardagen, ik kan er soms ontzettend tegenop zien. Ik ben net binnen en trek rustig mijn jas uit. De geur van verse filterkoffie komt me tegemoet. Mijn ogen gaan door de huiskamer, opzoek naar de jarige die ik vervolgens hartelijk feliciteer. Nog terwijl ik mijn keuze maak voor een lekker stuk taart, stapt tante Ellen op mij af. Ze vraagt hoe het met me gaat. Ik toon ook interesse in haar leven, waarop ze uitgebreid haar hele hebben en houwen op tafel legt. Zo gaat het dus altijd. Ik kom er nauwelijks tussen en vind het eigenlijk ook niet zo netjes haar te onderbreken. Er is slechts één voordeel: ik heb alle tijd om mijn stukje taart op te eten. Na het lange, nogal eenzijdige gesprek heb ik eigenlijk geen puf meer om nog met mijn leuke nichten en neven bij te kletsen. Ik wil naar huis. Toch stap ik nog even af op oom Bert die altijd positief is en ruimte weet te geven aan anderen. Ik knap ervan op!

Energievretende typetjes
Heb jij ze ook in je omgeving, mensen die energie van je wegnemen? Bijvoorbeeld omdat ze altijd over zichzelf praten, allerlei problemen hebben, aandacht claimen, op alle slakken zout leggen of wijze adviezen nooit opvolgen. Het kan ook zijn dat omgang met bepaalde mensen energie kost, omdat ze bijvoorbeeld geen initiatief tonen, overal een bende van maken, erg dominant zijn, overal controle over willen hebben, je onzeker laten voelen of druk opleggen. Zo kan ik nog wel even doorgaan met opsommen…

Jouw aandeel

In de meeste gevallen zal het terecht zijn dat je energie verliest bij langdurig en intensief contact met mensen die in je allergie zitten, een beroep doen op je minder sterke kanten, totaal anders zijn dan jij of juist enorm op je lijken. Hun feitelijke gedrag heeft blijkbaar een negatief effect op jou. Maar het kan ook zijn dat je niet in de gaten hebt dat iemand energie slurpt. Onbewust kan dit dan zelfs invloed hebben op je werk; bijvoorbeeld verminderde concentratie of vermoeidheid.

Natuurlijk kunnen we, zoals hierboven, een aantal specifieke grote-kans-dat-ze-energie-slurpen-types aanwijzen. Maar of jij ze ook daadwerkelijk als uitputtend ervaart is voor een groot deel afhankelijk van wie jij bent. Misschien ben je van nature een goede luisteraar; dan laadt het je juist op als je iemand die in de put zit een luisterend oor kan bieden. Of misschien ervaar je het juist als een stimulerende uitdaging wanneer iemand je triggert op je kwetsbare punten.

Het kan ook zo zijn dat niet de persoon zelf, maar je eigen (voortdurende) gedachten over een persoon je uitputten. Denk maar eens aan die ene vriend, die moeite heeft met het uiten van gevoelens en emoties. Je vraagt je tijdens leuke feestjes elke keer weer af of hij het wel naar zijn zin heeft, waardoor je zelf minder intens geniet. Of die ene collega, die de laatste tijd vaak afwezig is en nooit meepraat als andere enthousiaste collega’s mooie werkervaringen delen. Je maakt je al dagenlang zorgen over haar thuissituatie, gezondheid en werkgeluk. Dit kan wederom een negatieve invloed hebben op jou en je werk.

Balans creeëren

We hebben allemaal voldoende energiegevende mensen in onze omgeving nodig om een gezonde balans te creëren of te behouden (klik hier voor een helpende oefening). Heb je die contacten niet of nauwelijks? Zoek ze op, verzamel ze. Je hebt in een aantal gevallen nog altijd zelf de keuze met wie je wel of niet en veel of weinig omgaat. Zo kies ik er bijvoorbeeld bewust voor samen te werken met mensen die mij energie geven. Het helpt me om lekker te werken én het geeft mij weer energie, waardoor ik hen die ook weer terug kan geven.

Welke relaties of contacten kósten jou energie?
• Kun je achterhalen waarom ze energie kosten?
• Hoe ga je met hen om? Zou je ze willen verminderen of veranderen? Hoe?

Welke relaties of contacten géven jou energie?
• Kun je achterhalen wat maakt dat ze energie geven?
• Hoe kun je ervoor zorgen dat ze blijvend zijn of vermeerderen?