Ken je dat? Je hoort jezelf praten tijdens een sollicitatiegesprek en je denkt: wat zegt hij nou? Jezelf voorstellen of je kwaliteiten benoemen is ineens niet zo gemakkelijk.

Alsof iemand anders achter het stuur van jouw lichaam zit en helemaal niet zegt wat je van te horen had bedacht. Normaal lukt het je prima om jezelf onder woorden te brengen maar op het moment van solliciteren wordt de druk veel te hoog. ?

Dat is nou sollicitatiestress en het kan enorm nuttig zijn als je hier goed mee om weet te gaan. Hierboven in het voorbeeld is het vooral belemmerend. Met een ‘judo beweging’ kan je hier slim gebruik van maken.

Ga niet het gevecht aan met de adrenaline in je lijf. Je voelt dat je enorm ‘aan’ staat maar laat dat ook zo. Je wilt ook niet te chill daar zitten alsof het je allemaal niets uitmaakt… ? De adrenaline zorgt er ook voor dat je goed kan presteren. Adem een paar keer diep in, en gebruik die rush om een mooie prestatie neer te zetten. De alertheid van de adrenaline zorgt ervoor dat je scherp bent. Dat je snel kan anticiperen (op je gesprekspartners). En focus je vervolgens op: Welke 3 kwaliteiten wil ik dat zij onthouden als ik hier zo klaar ben.

#stress #solliciteren #adrenaline #rush