Bij de start van onze leergangen en groepsprogramma’s maakt iedere young professional een online scan. Deze scan geeft inzicht in hoe het met je gaat (werk en privĂ©). Naast de online uitleg en terugkoppeling krijgt iedereen dit overzicht tijdens het terugkoppelingsgesprek. Wij willen blijven ontwikkelen en daarom is ondertussen versie 2.0 van terugkoppeling beschikbaar. Naar verwachting komt na de zomer nog een nieuwere versie beschikbaar. In de huidige versie hebben wij leefstijl ook meegenomen in de rapportage. Deze toevoeging is essentieel om de psychologische flexibiliteit effectief te kunnen vergroten. Zie het als een katalysator die het ontwikkelproces beĂŻnvloed (zowel remmend als je niet goed voor jezelf zorgt als stimulerend wanneer je dit wel doet).

Deze scan geeft tijdens het gesprek de mogelijkheid om heel snel tot de kern te komen van iemands beleving. Het is een momentopname die als startpunt wordt gebruikt voor leergangen of groepsprogramma’s ter ondersteuning van persoonlijke ontwikkeling en loopbaanvragen. Ook kan aan het einde van een leergang deze scan herhaald worden. Zie het maar als een 0-meting en 1-meting. Eerder schreven we al over de samenwerking met UMCG en Deventer Ziekenhuis waarbij wij de komende 3 jaar data verzamelen over de effecten van onze programma’s bij coassistenten en A(N)IOS.

Elementen in de scan

Zoals in het overzicht is te zien wordt naar verschillende elementen gekeken. Het totaal geeft een overzicht op het mentaal welzijn van de individuele young professional. Het idee van de scan is dat breder gekeken kan worden dan ‘het probleem’. Daarom zijn naast de stressoren (kwalitatieve, kwantitatieve en organisatiestressoren) de figuren opgenomen over welzijn met als positieve speerpunt bevlogenheid (vitaliteit, toewijding en absorptie), hulpbronnen-werk en hulpbronnen-zelf. Tijdens sessie wordt richting de hulpbronnen-zelf gewerkt om duidelijke speerpunten te vinden voor het vervolg van de leergang. Hierbij wordt wederom niet te veel naar het gebrek aan bronnen gekeken maar naar het vergroten en versterken van elementen die al aanwezig zijn. In de literatuur ook wel bekend als amplitie.

Startindicatie

Gedurende de terugkoppeling komen veel onderwerpen aan bod en wordt de behoefte, wens en doel helder. Aangezien wij deze scan inzetten voor meerdere medewerkers in een keer in organisaties gebruiken wij 3 startindicaties. Deze indicaties geeft onze opdrachtgever een beeld van het type begeleiding en de te verwachten intensiteit. De startindicaties die wij afgeven zijn: curatie, preventie en amplitie.

Passende vragen/doelen

De scan wordt zowel bij loopbaanbegeleiding als bij persoonlijke ontwikkeling ingezet. Voorbeelden van doelen die passend zijn bij onze begeleiding:

  • Ik wil burn-out voorkomen bij mijzelf of mijn medewerkers (Burn-out preventie)
  • Ik wil inzicht in de oorzaken van ineffectiviteit op een afdeling
  • Ik zoek naar een manier om mijn huidige baan beter vorm te geven (Jobcrafting)
  • Ik wil uitval in mijn team verder voorkomen
  • Wij hebben tools nodig om onze medewerkers voor te bereiden op hun eerste managementfunctie.
  • en nog veel meer;)

Heb je hier vragen over voor jezelf? Neem dan contact op via contactformulieren op de site of bel ons op: 085-4011298. Tip: neem alvast een kijkje wie van de coaches het beste bij je past: overzicht coaches

Wil jij hier meer over weten voor je organisatie? Neem dan contact op met André Lollinga via andre@academycoaching.nl of onze HRD-adviseur Ruben van Dijk via ruben@academycoaching.nl