De afgelopen jaren hebben wij door het werk wat we doen #eigenwijsheden geformuleerd. Iedere maand delen we een met je. Daarbij geven we een korte uitleg waarom we het zo zien.

Optimisme is potentie

Wij geloven dat optimisme het mogelijk maakt om meer focus te hebben op waar de potentie ligt. Dat betekent dat bij het maken van keuzes het gemakkelijker wordt om echt te zien wat bij die keuze het optimaal potentieel is. Vaak komen wij in trajecten tegen dat mensen het moeilijk vinden om keuzes te maken en dat het vaak stress oplevert. Angst is daar een grote factor in. Vooral de focus op wat er mogelijk fout kan gaan krijgt alle aandacht tijdens het mijmeren. Sommige mensen hebben sterk de neiging van nature meer de beren op de weg te zien. Dat zijn mensen die meer emotioneel bekommerd zijn. Dus de mensen die gevoelig en sensitief zijn. Dat is ook te zien als een enorme kwaliteit maar wanneer deze mensen onder druk/stress komen te staan hebben zij ook de neiging om te ‘bekommerd’ te worden en dus te veel te focussen op de angst.

Focus op angst

Focussen op de angst lijkt heel legitiem omdat je niet wilt dat het fout gaat. Niet naar de gevaren kijken en zomaar optimistisch naar de keuzes en uitkomsten kijken voelt dan ook vaak alsof je de gevaren negeert. Echter is dat niet zo. Dat stemmetje in je hoofd dat zo op de gevaren is gericht blijkt altijd actief genoeg. Vertrouw daar maar op. Tot nu toe was dat stemmetje overactief en zal zich dus ook niet zo snel de mond laten snoeren. Probeer het maar eens. Zelfs wanneer je de focus volledig verlegd naar optimisme blijf je die stem horen.

Mensen die hoog scoren op ‘emotioneel onbekommerd’ hebben minder sterk deze neiging en kunnen wel doorslaan. De eerste signalen voor deze mensen is dat ze gevaren bagatelliseren. Ze worden blind voor gevaren. Echter, ook voor deze mensen is optimisme echt iets anders dan na├»viteit.

Meer weten over optimisme en hoe dit toe te passen is? Neem contact op via het formulier aan de zijkant.