Het is vakantie! Na een lange reis zit je dan eindelijk in die hangmat. Hier heb je het hele jaar voor gewerkt. En dan ontstaat…. het ‘vakantiebrein’. Nu de zomer in volle gang is, ervaren veel werknemers eindelijk die broodnodige vrije tijd waar we zo naar hebben uitgekeken. Maar wat gebeurt er eigenlijk met ons brein tijdens deze ontspannen periode, en hoe kan het invloed hebben op de manier waarop we naar ons werk kijken?

Vakantie is een periode waarin we vaak een ander ritme hebben dan tijdens ons werkende leven. We slapen misschien wat meer uit, hebben minder strakke schema’s en doen activiteiten waar we blij van worden. Dit leidt tot een vorm van ontspanning die ons brein in staat stelt om tot rust te komen en zich te herstellen van de vermoeidheid die we gedurende het jaar hebben opgebouwd. De werking van ons brein is intrigerend. Wanneer we continu aan het werk zijn en weinig tijd hebben voor rust, kunnen vermoeidheid en stress zich opstapelen. Dit heeft invloed op onze denkprocessen en ons vermogen om helder te reflecteren op verschillende aspecten van ons leven, waaronder ons werk. Het ‘vakantiebrein’ komt om de hoek kijken wanneer we eindelijk die rust krijgen. Het is als een frisse wind die onze gedachten helder maakt en ons in staat stelt om diep na te denken over onze werkervaringen en ambities.

Tijdens de vakantie kunnen we onszelf afvragen waar we staan in onze loopbaan en of we nog steeds hetzelfde plezier en voldoening uit ons werk halen als voorheen. Deze periode van reflectie kan onthullen dat we misschien niet helemaal op onze plek zitten of dat we verlangen naar nieuwe uitdagingen en groeimogelijkheden. Het ‘vakantiebrein’ helpt ons om eerlijk naar onszelf te kijken en te ontdekken wat we echt belangrijk vinden in onze carrière. Het is dan ook cruciaal om deze momenten van zelfreflectie serieus te nemen, zelfs wanneer de vakantie voorbij is. Als het ‘vakantiebrein’ je signalen geeft dat er iets moet veranderen, is het essentieel om hierop te reageren. Negeer deze inzichten niet, maar gebruik ze als een waardevol kompas om jouw loopbaan op een positieve manier te sturen.

Met een loopbaancoach kan jij samen dieper ingaan op jouw ‘vakantiebrein’-ervaringen en de inzichten die je hebt opgedaan tijdens je rustperiode. Daar stopt het alleen niet. Wat ga je nu doen? Veranderen, accepteren of ga je weg?

Om jezelf zonder loopbaancoach op weg te helpen hebben wij een aantal vragen opgesteld die jij voor jezelf kan beantwoorden:

  1. Wat zijn de momenten op mijn werk waar ik echt van geniet? Waar krijg ik energie van en wat motiveert me om mijn best te doen?
  2. Zijn er aspecten van mijn huidige baan die ik als uitdagend en bevredigend beschouw? Zo ja, welke specifieke taken of verantwoordelijkheden zijn dat?
  3. Welke vaardigheden en talenten gebruik ik momenteel in mijn functie? Zijn er andere vaardigheden die ik graag zou willen inzetten of ontwikkelen?
  4. Hoe verhoudt mijn huidige loopbaan zich tot mijn langetermijndoelen en persoonlijke waarden? Sluit mijn werk aan bij wat ik echt belangrijk vind in het leven?
  5. Wat zijn de elementen op mijn werk die me juist stress of ontevredenheid bezorgen? Zijn er patronen te herkennen in deze negatieve aspecten?
  6. Hoe is de balans tussen mijn werk en privéleven? Voel ik me in staat om een gezonde scheiding te maken tussen werk en ontspanning?
  7. Zou ik mijn huidige baan als een springplank kunnen gebruiken om mijn ambities na te jagen, of zie ik mezelf op de lange termijn in deze organisatie werken?
  8. Welke mogelijkheden voor groei en ontwikkeling zijn er binnen mijn huidige werkomgeving? Worden deze kansen gestimuleerd door mijn werkgever?
  9. Als ik mijn droombaan zou kunnen creëren, hoe zou die er dan uitzien? Welke aspecten zou ik in die ideale baan willen hebben?
  10. Hoe zie ik mijn loopbaan voor me over vijf jaar? Is mijn huidige baan een stap in de gewenste richting, of zie ik mezelf een andere weg inslaan?

Na het beantwoorden van deze vragen, is het van belang om eerlijk naar de antwoorden te kijken en eventuele patronen en trends te ontdekken. Het kan helpen om de positieve en negatieve aspecten van je huidige baan te evalueren en te beslissen welke veranderingen je mogelijk zou willen maken.

Mogelijke vervolgstappen kunnen zijn:

  • Als je tevreden bent met je huidige baan en loopbaantraject, overweeg dan manieren om je sterke punten verder te ontwikkelen en je carrière binnen het huidige bedrijf uit te bouwen.
  • Als er aspecten zijn die je wilt veranderen in je huidige baan, identificeer dan concrete acties om deze situaties te verbeteren, en bespreek ze eventueel met je leidinggevende.
  • Als je ontdekt dat je ambities niet overeenkomen met je huidige baan, denk dan na over welke stappen je kunt ondernemen om je loopbaan in een nieuwe richting te sturen.

Het nemen van deze besluiten kan soms uitdagend zijn, kom je er zelf niet uit? Plan dan een vrijblijvende kennismaking op een van onze contactformulieren.