De afgelopen jaren hebben wij #eigenwijsheden geformuleerd. Deze passen bij het werk wat we doen. Iedere maand delen we een met je. Daarbij geven we een korte uitleg waarom we het zo zien.

In de begeleiding die wij bieden komen we bij stressvragen vaak young professionals tegen die hoog scoren op zorgzaamheid (Altruïsme). Veel voorkomende kwaliteiten van deze personen zijn vriendelijkheid en subtiel zijn/blijven en veel zorgen voor anderen en veel geven. Daar krijgen zij energie van. Heel mooi maar daar zit ook een keerzijde aan. Als je blijft geven/zorgen zonder voor jezelf te zorgen loop je leeg en eindig je met een lege batterij in een burn-out. En dat wil niemand.

Aangezien het een energiegever is, is het moeilijk om hier mee op te houden of het minder te doen. Het zit in de aard van het beestje. Zodra het te veel energie kost zegt de omgeving misschien dat je daar mee moet stoppen. En dat voelt raar en zelfs tegennatuurlijk. Daarom benaderen wij het anders! Een mogelijke oplossing is dat je kan blijven zorgen maar dat je puur de volgorde veranderd.

Denk hierbij aan het voorbeeld van zuurstofmaskers in een vliegtuig. Als je naast een kind in een vliegtuig zit kan het voorkomen dat je extra uitleg krijgt over het gebruik hiervan. Mocht de cabinedruk wegvallen dan zijn volwassenen en helemaal ouders geneigd om vanuit zorgzaamheid eerst het kind te helpen. Toch wordt op je hart gedrukt dat je eerst jezelf moet redden aangezien het kind er ook niets aan heeft dat hij/zij het masker nog niet op heeft en jij ondertussen flauw valt. Tijdens de uitleg wordt niet gezegd: “Laat het kind maar stikken”. Dat zou gek zijn toch?…. Maar er wordt puur iets gezegd over de volgorde. Als je eerst zelf het zuurstofmasker opzet heb je meer energie(lucht/zuurstof) om voor anderen te zorgen.

De vertaling naar je dagelijkse leven is volgens mij goed te maken.  Succes met zorgen voor anderen met een volle batterij!

Meer weten over … en hoe dit toe te passen is? Neem contact op via het formulier aan de zijkant. Andere eigenwijsheden vind je hier: Eigenwijsheden Of neem dan contact op en check op onze site met welke coach jij wilt kennismaken. Klik hier