De afgelopen jaren hebben wij #eigenwijsheden geformuleerd. Deze passen bij het werk wat we doen. Iedere maand delen we een met je. Daarbij geven we een korte uitleg waarom we het zo zien.

Saboteur: angst ontwijken

Deze eigenwijsheid klinkt misschien als een inkopper maar toch lijken veel mensen niet door te hebben dat ze worden belemmerd door een saboterende interne stem. Die stem heeft oog voor wat fout kan gaan in een situatie, interactie of bijvoorbeeld prestatie. Het is niet onmogelijk wat die stem allemaal zegt. Die stem neemt je mee in een scenario met slechte uitkomst. De acties die je onderneemt wanneer je naar deze stem luistert lijken dan ook heel goed voor je. Je probeert namelijk die angst te ontwijken. Maar het is niets voor niets een saboteur. Het maakt je namelijk bang voordat er iets is gebeurd. Vaak reageert je lichaam ook nog eens met een verhoogde hartslag of zweethanden waardoor het allemaal nog reëler lijkt. Dit systeem noem ik het OANWBS-systeem (Overactief negatief wereldbeeld scenario-systeem). Alles wat je in je hoofd bedenkt is maar een scenario. Alle aandacht gaat op dat moment daar naartoe.

Toch heb je een keuze

Het voelt niet altijd zo maar toch heb jij een keuze. Die saboterende stem is maar een kant van het verhaal. Naast die stem die je allerlei spannende en vaak angstaanjagende verhalen verteld over wat er fout kan gaan hebben we ook een ander systeem. Helaas heb ik daar niet zo’n mooie afkorting voor. Dit noemt men het systeem dat zoekt naar subjectief welbevinden. In veel boeken over geluk wordt dit systeem beschreven. Het is namelijk de wetenschappelijke term voor geluk. Dit is een systeem misschien dat na al die spannende momenten niet meer automatisch start. Toch kan je dit zelf doen door te visualiseren wat jij wil leren, waar jij nieuwsgierig naar bent, waar je naar streeft enz. voordat je een gesprek met iemand start (je baas) of bijvoorbeeld de deurklink vastpakt om een ruimte in te lopen waar een prestatie van je verwacht wordt. In het begin voelt het misschien gek omdat die saboteur ruimte gaat verliezen en het een beetje gemaakt voelt. Toch heb jij, als jij je in die saboteur herkent, intensief en lang getraind om daar goed in te worden;) Daarom geloof ik dat jij ook tijd aan jezelf mag gunnen om dat andere systeem weer te trainen.

Probeer het eens!

De deurklink voordat je een ruimte instapt is vaak het perfecte moment om ten eerste te observeren welk systeem in je oor loopt te schreeuwen, wat dit fysiek met je doet en of het reëel is. Ten tweede geeft dit moment je de keuze om met een andere intentie (subjectief welbevinden) naar binnen te stappen. Eigenlijk met je nieuwsgierige bril in plaats van je angstbril.

Meer weten over dit thema en hoe dit toe te passen is? Neem contact op via het formulier aan de zijkant. Andere eigenwijsheden vind je hier: Eigenwijsheden Of neem dan contact op en check op onze site met welke coach jij wilt kennismaken. Klik hier