Motivatiebrief of overtuigingsbrief?

Als jonge arts heb je waarschijnlijk al van alles gedaan om een goede CV te hebben. Niet alleen een goede lay-out maar commissies, onderzoeken en andere nevenfuncties. En dan komt die brief….

Gezien de druk op de arbeidsmarkt voor artsen zien wij veel ANIOS die last hebben van veel concurrentie. Wat gaat vaak fout en wat kan je doen?

Een van de elementen in onze methode om te solliciteren voor een opleidingsplek is het aanpakken van de motivatiebrief. Welke gebruik jij? Een motivatiebrief of overtuigingsbrief? Een motivatiebrief beschrijft WAAROM je gemotiveerd bent en HOE jij je kwaliteiten inzet en nastreeft, een overtuigingsbrief beschrijft wat jij denkt dat de lezer wil horen om te bepalen of jij goed genoeg bent voor de functie.

Check het bij jezelf door alle zinnen te arceren die gaan over wat je kan of hebt gedaan en bereikt of het puur benoemen welke eigenschappen je hebt. Wat valt op? Zijn er (te) veel gearceerde zinnen? Dan verbouw je die zinnen naar bijvoorbeeld: ‘ik wil…’, ‘ik vind belangrijk….’, ‘ik vind het interessant…’ of ‘ik krijg energie van….’. Dit is stap 1.

Wil je meer advies over de motivatiebrief? Bel of mail en ik stuur je nog een paar tips! #solliciteren