Het is de week van de werkstress. Deze week ging veel aandacht naar zowel de problemen van werkstress en mogelijke oplossingen. Naast een landelijke campagne waren ook veel interventiemakers actief online. Natuurlijk is nergens de heilige graal gepresenteerd. Dat komt waarschijnlijk om iedereen anders is, bij iedereen iets anders speelt en je vooral zelf veel energie moet steken in DOEN. Of het nou om gedragsverandering gaat, over een adempauze, balanceren, timemanagement, agendabeheer, mindfulness etc. etc. Als je je beter wilt voelen kunnen we er niet alleen over nadenken maar vraagt het training.

Wanneer je een goede sporter wilt worden train je die activiteit heel lang zodat je er beter in wordt. En hopelijk heb je ook veel plezier terwijl je het aan het doen bent. Toch vraagt het voor een competentie vaak 10.000 uur training. Als je net zolang alleen nadenkt over die activiteit word je er niet zo goed in als echt trainen.

Vaak hoor ik mensen die last hebben van stress vragen om praktische tools. Maar mijn ervaring is dat je met praktische dingen als ‘nee leren zeggen’ of ’timemangement’ niet tot het gewenste resultaat komt. Ik geloof dat je je als eerste mag richten op je mindset. Hoe kijk jij naar, en hoe ga jij om met de werkelijkheid. Het training van dit ogenschijnlijke ongrijpbare ding; mindset is fantastisch! Maar onthoudt wel: het vraagt om DOEN. Wij kunnen je coachen om het op je leven toe te passen, het te durven en gemotiveerd te zijn maar jij gaat het doen. Dus zoek tijdens de week van de werkstress nuttige info maar begin vanaf volgende week met trainen;)

Hieronder alvast de eerste inspiratie over growth mindset van de grondleggen Carol Dweck. (10:13 minuten)