De cijfers liegen er niet om. Iedereen kan de voorspellingen lezen bij CBS over krimp van economie, stijging werkloosheid en daling van vacatures. Aan de andere kant moeten we misschien ook meer naar het hier en nu kijken. De werkloosheid ligt rond de 3,5% en dat valt relatief nog mee. Ook de vacaturemarkt is nog actief met 200.000 vacatures afgelopen maand (via ons vacaturezoeksysteem). Dat betekent niet dat er niets is veranderd. De sollicitaties gaan minder soepel, soms op afstand, soms worden ze nog op het laatste moment geannuleerd.

Ja, wij krijgen ook die voorbeelden te horen en zien het bij onze kandidaten. Realiseer je wel dat er altijd meerdere kanten aan zitten. Eigenlijk met welke bril je naar cijfers kijkt. Gaat het slechter en moeilijker dan eerst? Ja, ik denk het wel. Is het nog mogelijk om op zoek te gaan naar een andere baan nu? Ja, ik denk het wel.

Bij het zoeken naar een nieuwe baan in een crisis (zoals we eerder zagen rond 2013) gaan veel verhalen rond over de arbeidsmarkt die niet kloppen. Laat je daarom niet remmen in het zoeken naar passend werk. Als het werk je op dit moment geen energie geeft, start dan je zoektocht naar welke baan wel bij je gaat passen. Houd daarbij rekening met ongeveer tussen de 2 en 4 maanden zoek- en solliciteertijd. Werk zoeken of niet? Wat denk jij?

Check de mogelijkheden via: https://www.academycoaching.nl/loopbaancoaching-youngprofessionals/