Successen vieren loont

Door: Maria Dekker

Academycoaching bestaat 10 jaar, en dat succes vieren we! We vieren niet alleen dit jubileum, maar ook de weg naar deze mijlpaal toe, de afgelopen tien jaar. Want zonder de nodige tegenslagen, succes- momenten, doorzettingsvermogen in moeilijke tijden, en last but not least: iedereen die op de één of andere manier heeft bijgedragen aan het voortbestaan en de groei van Academycoaching, hadden we die tien jaar nooit gehaald.  

Succes van begin tot eind

Je kent het vast wel, dat gevoel van gepaste trots, tevredenheid of een voldaan gevoel als je iets hebt bereikt waar je naartoe hebt gewerkt. Voor de één ligt de lat naar succes hoger dan voor de ander. Of en wanneer je iets als succes ervaart is dus heel persoonlijk. Zo kan jij je bijvoorbeeld trots voelen over het feit dat je, na een lange weg te hebben afgelegd, jezelf nu eindelijk specialist mag noemen. En wat dacht je van iemand die na een ongeluk en de nodige revalidatie weer zelfstandig zijn eerste stappen kan zetten. Persoonlijke successen.

Ondanks dat we bij succes vaak in resultaten denken, hoeft een succes niet altijd het (eind- of tussen) resultaat van een bepaalde inspanning te zijn. Soms is een bepaalde keuze, actie of het feit dat je jezelf de ruimte gunt om iets te proberen namelijk al een succes op zich. Denk maar eens aan die ene collega die na jaren twijfelen eindelijk heeft besloten om naast zijn parttime baan te gaan ondernemen. De onderneming is er nog niet en heeft ook nog geen winst behaald, maar de moed die hij heeft gehad om deze knoop door te hakken, zou je al een succes kunnen noemen.

De weg naar succes…

Succes komt je niet aanwaaien, het is niet iets dat je zomaar overkomt. Succes creëer je zelf door (doelgericht) in actie te komen en bewuste keuzes te maken. Daar is een gezonde dosis zelfleiderschap voor nodig; regie en verantwoordelijkheid nemen, elke dag opnieuw. Nee, je hoeft niet krampachtig hard je best te gaan doen, forceren is niet de juiste energie. Het gaat erom je eigen, persoonlijke doelen te stellen en dagelijks kleine stapjes in die richting te zetten. Die stapjes vormen op zichzelf al successen.

Dat gaat met vallen en opstaan; de weg naar succes is meestal geen rechte lijn. Naast zelfleiderschap is dus ook doorzettingsvermogen van belang. Als je weet dat wat je wilt bereiken écht belangrijk voor je is, dan kun je door, ook als het even tegen zit. Hé kijk, weer een succes op procesniveau te pakken!

Breng eens een persoonlijk succes in kaart? Wat maakte dat dat als succes voelde?

Waar was je en wat deed je op dat moment? Wat ervaarde je?

Samen staan we sterk

Succes bereik je meestal niet alleen, in veel gevallen heb je daar ook anderen bij nodig. Waar waren wij, Academycoaching, geweest zonder partners en klanten? Dan was het onmogelijk geweest ons tienjarig bestaan te bereiken. Vaak maakt de betrokkenheid van iemand anders het gemakkelijker om stappen te zetten in de richting van succes, of je juist meer bewust te laten zijn van de successen die je gaandeweg al hebt bereikt. Denk in eerder genoemde voorbeelden maar aan iemand die je dankzij zijn support door de zware studie heen hielp, omdat hij een groot talent in jou zag. De goede therapeuten die de revaliderende patiënt letterlijk weer op de been hebben geholpen, of die inspirerende collega die al veel eerder de moed had om naast zijn baan een onderneming te starten.

Wie heeft ooit eens bijgedragen aan een persoonlijk succes in jouw leven?

Welk succes was dat en hoe droeg diegene daar concreet aan bij?

Hoe heb je diegene daarvoor bedankt? Of hoe zou je hem of haar alsnog kunnen bedanken?

Ja maar, …

Wat als dat wat je voor ogen hebt nu faliekant lijkt te mislukken?!  Of erger nog, wat als het juist daadwerkelijk lijkt te lukken?! Of het nu gaat om kleine of grote successen, de weg er naartoe is niet altijd voorspelbaar. Je hebt niet altijd in de hand hoe jouw acties uitpakken, mede doordat externe factoren van invloed kunnen zijn. We streven om de één of andere reden altijd naar een perfect en succesvol einddoel, waar alles wat we voor ogen hadden is bereikt. En dat terwijl je het feit dat je jezelf de kans hebt gegeven, stappen in een bepaalde richting hebt durven zetten en alles wat dat je heeft gebracht, eigenlijk al als succes mag ervaren. Denk maar aan een wielrenner die er alles aan heeft gedaan om de wielerrace te winnen, maar onderweg onverhoopt een lekke band krijgt. Dat hij niet heeft gewonnen is een grote teleurstelling, maar zijn duurzame, gedisciplineerde training en fysiek fitheid zijn op zichzelf al iets om enorm trots op te zijn. Het is maar net hoe hoog je de lat voor jezelf legt.

Naast regie, verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen zijn het nemen van risico’s en durven vertrouwen ook part of the game. En neem maar van mij aan, wij weten als geen ander hoe spannend dat is!

Waar ben je bang voor als het gaat om succes?

Kun je ‘ja maar…’ ook vervangen door ‘ja, en…’? Welk effect zou dat kunnen hebben?

Lang leve het succes!

Wij zijn dol op het vieren van successen. Niet omdat een fles bubbels open trekken zo gezellig is, maar omdat bewust stilstaan bij iets dat je (samen) hebt bereikt positieve effecten blijkt te hebben.

  • Beloning en waardering.

Successen vieren, hoe klein of groot ook, is een vorm van beloning en waardering. Ieder mens heeft daar in gezonde mate behoefte aan. Je zou kunnen zeggen dat onze hersenen positief worden geconditioneerd wanneer we beloning of waardering ervaren.

  • Reflectiemoment

Door (tussentijds) bewust stil te staan bij successen, geef je jezelf de kans te leren van wat je onderweg allemaal tegen komt/kwam; dat wat niet zo lekker loopt/liep of dat wat juist heeft bijgedragen aan een bepaald succes. Zo kun in het proces bijschaven of het een volgende keer anders, beter of misschien wel hetzelfde aanpakken.

  • Vertrouwen of verbondenheid.

Yes, je zelfvertrouwen krijgt een boost als je een bepaalde vorm van succes hebt bereikt. En wanneer je samen successen viert, komt daar nog eens groei van onderlinge verbondenheid dubbel en dwars bovenop.

  • Wat je aandacht geeft groeit.

Hoe meer aandacht je hebt voor kleine en grotere, tussentijdse of aan het eind behaalde successen, des te meer succes zul je gaan ervaren; het bekende sneeuwbaleffect.

Is het vieren van successen niet wat overdreven? Ach, je kunt het natuurlijk zo bescheiden of groots vieren als je zelf wilt 😉

TIPS

  • Deel grote prestaties op in meerdere behapbare (kleine, haalbare, realistische) successen. Succes kan dan al plaatsvinden gedurende het proces. Op die manier wordt de weg naar een bepaald succes niet alleen makkelijker om vol te houden, maar kun je ook sneller bijsturen als dat nodig is.
  • Vind je het lastig om succes te ervaren, houd dan eens dagelijks voor jezelf een succes-journal bij. Wat ging of voelde goed? Waar ben je trots op of tevreden over? Wat heb je vandaag bereikt? Welke kleine stapjes heb je in de richting naar een groter doel gezet?

Wij wensen jou veel succes! Enne, kom je er alleen niet helemaal uit, dan staat ons team heel graag voor je klaar.